Agar 20g
Agar Agra- jest białym proszkiem pochodzenia roślinnego, wykazującym właściwości żelujące, działanie agaru zbliżone jest do działania żelatyn odzwierzęcych, przewyższa je jednak pochodzeniem naturalny (roślinnym) oraz wydajnością. Agar produkowany jest z Krasnorostów roślin obrastających podwodne skały u wybrzeża Japonii. Wodorosty pozyskiwane są poprzez wyciąganie ich specjalnymi hakami z głębin, pracę tą wykonują również nurkowie. Krasnorosty uprawiane są do 30metrów pod powierzchnią wody. Krasnorosty po wyjęciu z morskich otchłani poddawane są suszeniu na słońcu oraz wybielaniu promieniami słonecznymi. Następnie wędrują do gotowania, rośliny gotowane są do momentu uzyskania żelującej papki, następnie papka zostaje oczyszczona z niepotrzebnych substancji, osuszona i uformowana w bloki, które następnie poddawane są kilkukrotnemu zamrażaniu i rozmrażaniu co ma na celu usunięcie smaku wodorostów, zapachu i słonej wody. Kolejny etap to dosuszanie i przygotowanie do formy proszku jaki kupujemy w sklepach.<?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Głównym składnikiem Agaru jest trudno przyswajalny cukier agaroza, która praktycznie jest obojętna dla organizmu ludzkiego, przez co agar pozbawiony smaku i zapachu jest całkowicie obojętny dla potraw w których się go używa , zarówno od strony smakowej jak i składnikowej.
Agar Agra Bardzo dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie a swoje właściwości żelujące wykazuje podczas studzenia już w temp 40-50stC, przez co z powodzeniem używa się go do przygotowywaniu galaretek, deserów, słodyczy czy nawet do zagęszczania zup i sosów.
Użycie agar agar średnio 1dkg / 1 litr wody.