Agar substancja żelująca 150g
Agar Agar jest substancją produkowaną z krasnorostów, wodorostów morskich, w większości przypadków z upraw znajdujących się u wybrzeży Japonii. Agar z powodzeniem może zastępować żelatynę wieprzową czy wołową. Agar jest nawet bardziej wydajny od wspomnianych wcześniej żelatyn. Dodatkowo Agar jest pochodzenia roślinnego, a głównym jego składnikiem jest trudno przyswajalny cukier galaktoza, co powoduje że Agar jest praktycznie obojętnym dla ludzkiego organizmu. Agar Agar, bardzo dobrze rozpuszcza się w gorącej wodzie 90-100stC natomiast przy studzeniu już w temperaturze 40-50stC wykazuje swoje właściwości żelujące. Agar Agra z powodzeniem może być stosowany przy produkcji, galaretek, galgantów, deserów, słodyczy. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
wydajność żelująca 1dkg / 1 litr wody.