Cukier kokosowy 1kg
Cukier kokosowy
Cukier kokosowy jest to cukier otrzymywany z soku kwiatów palmy kokosowej, jest produkowany bardzo podobnie jak cukry trzcinowe nierafinowane. Sok z kwiatu palmy kokosowej wyciskany mechanicznie, jest redukowany i odparowywany do momentu aż uzyska się cukier brązowy mocno melasowy o intensywnym karmelowym smaku. Cukier kokosowy nie jest poddawany rafinacji przez co zawiera w sobie mnóstwo mikroelementów, składników mineralnych oraz to co w cukrze najważniejsze czyli słodycz. Słodycz w cukrze kokosowym pochodzi w 70% z sacharozy, glukozy 3% i fruktozy 3%, resztę stanowią składniki mineralne i błonnik ( inulina). Cukier kokosowy ma niższy indeks glikemiczny niż cukier biały buraczany, co ma pozytywny wpływ na utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier kokosowy, jak inne cukry nierafinowane, ma specyficzny karmelkowy smak i zapach, dlatego nie wszystkim przypadnie do gustu słodzenie nim herbaty, czy delikatnych napojów, na których smak będzie miał wpływ.
Cukier koksowy natomiast idealnie komponuje się z deserami, wypiekami, mlekiem lub jako posypka na mussli, lody nadając nie tylko słodyczy ale właśnie karmelowego posmaku.