Figi suszone naturalne tureckie 1kg
UWAGA! Figa zeszłoroczny zbiór - z lekkim nalotem ( wyszła fruktoza na owoce)
Figa - import figi suszonej do nasze go kraju najczęściej trafia z krajów basenu Morza Śródziemnego takie jak Turcja , Hiszpania, Włochy, Grecja czy Portugalia. Spotkać możemy także odmiany sprowadzane z Ameryki Południowej, Afryki czy Australii. Owoc o kształcie przypominającym naszą gruszkę, środek wypełniony jest słodkimi miąższem z nasionami zamkniętym w „skórzanej" otoczce owocu. Zbiory figi odbywają się dwa razy do roku w czerwcu i wrześniu, miesiące te oferują nam dojrzałe i smaczne owoce. Figi suszone różnią się kształtem od swojej świeżej wersji, są to sprasowane okrągłe krążki kolory bursztynu lekkiego brązu. Często spotykamy się z pytaniem odnośnie białego nalotu na suszonym owocu figi. Jest to nic innego jak cukier, który wytrąca się podczas procesu suszenia owocu. Figi z białym nalotem to owoce zebrane dojrzałe i soczyste przez co ich forma suszona jest najbardziej pożądana wśród smakoszy.
Przechowywaniefigi suszonej jest bardzo łatwe, najlepszym miejscem do długotrwałego przechowania figi jest lodówka i szczelny pojemnik, jednak śmiało można wykorzystać także suche, ciemne miejsce o temperaturze nieprzekraczającej 20°C.
Figi suszone właściwości
Figa suszona to jest bogatym źródłem witamin A oraz beta-karotenu. Minerały jak potas, fosfor, magnez, oraz żelazo pozytywnie wpływają na lepsze funkcjonowanie organizmu. Zawartość błonnika na wysokim poziomie wspomaga procesy trawienne
Jak wykorzystać suszone figi?
Figa suszona jest owocem po który sięgamy częściej niż figa świeża ze względu na większą słodycz suszu i dostępność. Idealnie komponuje się z płatkami śniadaniowymi, codzienną owsianką zwłaszcza zima gdy dostęp do świeżych owoców jest utrudniony, z powodzeniem wkomponuje się w postaci dodatki do domowych batoników, ciast czy jako dopełnienie aromatycznej deski serów podczas rodzinnych spotkań. Trafionym pomysłem jest również zastąpienie niezdrowych przekąsek dzieci i młodzieży podczas przerw szkolnych właśnie suszonymi figami. Ich słodycz śmiało rywalizuje z cukierkami czy batonikami.