CUKIER TRZCINOWY Nierafinowany 5Kg Swojska Piwniczka

Symbol: 5902751322545
Dostępność: Duża dostępność
40.38
szt.
Zamówienie telefoniczne: 606690421 Zostaw telefon
Wysyłka w ciągu: 24 godziny
Cena przesyłki:
10.99
  • ORLEN Paczka 10.99
  • Paczkomaty InPost 13.99
  • Kurier Inpost 16.99
  • Kurier DPD 18.99
Więcej o produkcie
Waga
5.1 kg

Cukier trzcinowy nierafinowany -  można powiedzieć że cukier trzcinowy jest z nami od zawsze, syrop z trzciny cukrowej jako pierwsi odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei było to jakieś 8000 lat p.n.e. Później zaczęto otrzymywać z soku cukier. Trzcina cukrowa z nowej Gwinei trafiła na Bliski wschód następnie do Persji i wraz z Persami do Europy, z Europy natomiast statkami Krzysztofa Kolumba zawędrowała do Ameryki. Stamtąd natomiast rozprzestrzeniała się praktycznie na cały świat.

Jak powstaje cukier trzcinowy - cukier trzcinowy nie jest niczym innym jak sokiem z trzciny cukrowej, zredukowanym do tego stopnia aż uzyskuje się z niego kryształki sacharozy, swój kolor i smak otrzymuje z melasy która powstaje przy produkcji cukru.
Najbardziej wartościowym cukrem trzcinowym jest cukiermuscovado lub panela - muscovado i panela to ten sam rodzaj cukru tylko nazywany inaczej w różnych częściach globu. Panela powstaje poprzez redukowanie syropu trzciny cukrowej do postaci melasy i następnie nadal redukowana melasa zamienia się w ciemny brązowy cukier o mocnym smaku melasy ( karmelu) - cukier muscovado ma charakterystyczny karmelkowy smak, nie wszyscy za nim przepadają nadaje się do słodzenia deserów, dań mlecznych, czy kawy. Intensywny smak wpływa na smak słodzonej potrawy. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Cukier Damerara to nierafinowany cukier trzcinowy, który oczyszczony jest częściowo z melasy, dlatego ma on złoty kolor, strukturę kryształków i tylko w niewielkim stopniu pokryty jest melasą przez co ma delikatny smak i podczas słodzenia potraw nie wpływa na smak słodzonych rzeczy. Jest doskonały cukier, który zdobywa coraz większą popularność w Europie.

Cukier Turbinado, jest to rodzaj cukru trzcinowego, najbardziej oczyszczonego z zawartości melasy, jest jasny, delikatny w smaku , sypki , swoją nazwę otrzymał dzięki metodzie produkcji, cukier ten jest wirowany w turbinowych wirówkach.

Parametry:
KRAJ POCHODZENIA::
KOLUMBIA
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g::
Wartość Energrtyczna: 1700 kJ / 400 kcal
TŁUSZCZE::
Tłuszcze:0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
WĘGLOWODANY::
Węglowodany: 100 g w tym cukry - 97 g
BIAŁKO::
Białko: 0,0g
SÓL::
Sól: 0,0g
KONSERWANTY::
Produkt Bez Konserwantów
MASA NETTO::
Masa Netto: 5Kg
SKŁDNIKI::
Cukier Trzcinowy nie rafinowany
Wysyłaj do Empik Marketplace:
1
Klasa logistyczna EmpikPlace:
brak klasy logistycznej
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM::
Najlepiej spożyć przed: 04.2025
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Zadaj pytanie
Podpis:
E-mail:
Zadaj pytanie: