Chipsy kokosowe 500g
Chipsy kokoswe, wnętrze orzecha palmy kokosowej naturalnie występującej w Ameryce Południowej, Azji i Indonezyjskich wysp pełnych słońca gdzie w naturalnych warunkach lub plantacjach dojrzewają najlepsze gatunki tych darów natury kryje w sobie miąższ kokosowy źródło bogatych w witaminy E, K, C oraz witaminy grupy B, dobroci natury. Nie tylko witamin, zawiera wysoki poziom potasu(aż 600 mg na 100g produktu), jak również błonnika, kwasu laurynowego naturalnie występujący w mleku matki zwalczający skutecznie wirusy i bakterie.
Miąższ kokosowy, który po wyłuszczeniu z twardej zdrewniałej łupiny trafia na nasze stoły jako wiórki kokosowe jaki i coraz częściej w formie pożywnej przekąski w postaci chipsa kokosowego. Miąższu orzecha kokosowego zawiera również wodę kokosową wykorzystywaną jako pyszny napój izotoniczny lub dodatek do soków czy koktajli,. Witamin i minerały zawarte w kokosie powoduje, iż produkty spożywcze pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Na naszych stołach często pojawia się w postaci popularnych wiórków kokosowych często wykorzystywanych podczas domowych wypieków. Kokos jako wiórki kokosowe po wytłoczeniu są również wykorzystywane w postaci oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego oraz zimnotłoczonej wersja oleju kokosowego nierafinowanego, używany jako zamiennik szeroko dostępnych tłuszczy typu olej rzepakowy czy słonecznikowy. Natomiast same chipsy kokosowe od niedawna goszczą na stołach smakoszy kokosa dbających o naturalny dostęp do witamin i minerałów zawartych w tym drogocennym orzechu .
Jak powstaje chips kokosowy?
Po wydostaniu poprzez wyłuszczenie samego miąższu z twardej zdrewniałej części orzecha kokosowego zostaje on w formie dużych, cienkich płatów kokosa. Poddany obróbce cieplnej -wyprażaniu przez co chipsy kokosowe nabierają chrupkości. Chipsy kokosowe są produktem naturalnie słodkim i pachnącym kokosem bez aromatów czy sztucznych dodatków słodzących.
Do czego używane są chipsy kokosowe?
Chrupiące chipsy kokosowe możemy spotkać w formie zamiennika popularnych chipsów ziemniaczanych jako przekąska. Cienka i chrupiąca wersja chipsa kokosowego idealnie sprawdza się jako zdrowy i smaczny datek do musli, świeżej owsianki, jogurtu naturalnego czy pszennych płatków śniadaniowych. Chipsy kokosowe znalazły również swoje miejsce w cukiernictwie jako dekoracyjny element ciast, tortów. Spotkamy go również jako dekoracyjny a co ważniejsze jadalny element dań kuchni Azjatyckiej i deserów czy koktajli.