Chipsy kokosowe 5kg
Chips kokosowy to nic innego jak wnętrze orzecha palmy kokosowej naturalnie występującej w Ameryce Południowej, Azji i Indonezyjskich wysp pełnych słońca gdzie w naturalnych warunkach lub plantacjach dojrzewają najlepsze gatunki tych bogatych w witaminy E, K, C oraz witaminy grupy B dobroci natury. Oprócz witamin miąższ kokosowy zawiera wysoki poziom potasu(aż 600 mg na 100g produktu),jak również błonnika, kwasu laurynowego naturalnie występujący w mleku matki zwalczający skutecznie wirusy i bakterie.
Wnętrze orzecha kokosowego kryje miąższ kokosowy, który po wyłuszczeniu trafia na nasze stoły jako wiórki kokosowe jaki i coraz częściej w formie pożywnej przekąski w postaci chipsa kokosowego. Oprócz samego miąższu orzech kokosa zawiera wodę kokosową wykorzystywaną również jako naturalny napój izotoniczny lub dodatek do soków czy koktajli,. Szereg witamin i minerałów sprawia iż produkty spożywcze z dodatkiem kokosa pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.
Orzech kokosowy w formie samego orzecha jest dla nas mało atrakcyjny, ze względu na trudny dostęp do wnętrza orzecha. Jednak króluje w naszych stołach w postaci popularnych wiórków kokosowych często wykorzystywanych podczas domowych wypieków. Ten produkt wykorzystywany jest również do pozyskiwania oleju kokosowego rafinowanego bezzapachowego oraz zimnotłoczonej wersja oleju kokosowego nierafinowanego, wykorzystywanego jako zamiennik popularnych tłuszczy typu olej rzepakowy czy słonecznikowy. Natomiast forma chipsów kokosowych od niedawna podbijają serca smakoszy dbających o naturalny dostęp do witamin i minerałów zawartych w tym drogocennym darze natury .
Jak powstaje chips kokosowy?
Po rozłupaniu twardej skorupy orzecha kokosowego miąższ zostaje oddzielony od zdrewniałej części orzecha po czym w formie dużych, cienkich płatów kokos zostaje poddany obróbce cieplnej -wyprażaniu przez co nadaje chipsowi kokosowemu chrupkości. Chipsy kokosowe nie zostają w żaden sposób dosładzane czy aromatyzowane przez co są w pełni wartościowym produktem bez sztucznych dodatków czy konserwantów.
Do czego używane są chipsy kokosowe?
Chrupiące chipsy kokosowe możemy spotkać w formie zamiennika popularnych chipsów ziemniaczanych jako przekąska. Cienka i chrupiąca wersja chipsa kokosowego idealnie sprawdza się jako zdrowy i smaczny datek do musli, świeżej owsianki, jogurtu naturalnego czy pszennych płatków śniadaniowych. Chipsy kokosowe znalazły również swoje miejsce w cukiernictwie jako dekoracyjny element ciast, tortów. Spotkamy go również jako dekoracyjny a co ważniejsze jadalny element dań kuchni Azjatyckiej i deserów czy koktajli.