Kisiel świąteczny z żurawiny

Kisiel żurawinowy pochodzi z kresów, był i jest spożywany w Wigilię. Ma przynosić ulgę po ciężkiej kolacji świątecznej. To bogactwo witamin i innych składników, które pozytywnie działają na funkcjonowanie wątroby i nerek. Zapobiega zakażeniom układu moczowego. Kisiel podawany był z mlekiem makowym lub migdałowym. Posypany płatkami migdałowymi. Gdy wraz z przesiedleńcami kisiel przywędrował na obecne ziemie polskie, zmieniono formę jego podania. Wykończeniem jest zazwyczaj bita śmietana (tylko w wersji na zimno.). Podawany jest z korzennym akcentem. Czasem dosładzany, gdy żurawia jest kwaśna.
Bez problemu możemy samodzielnie zrobić pyszny kisiel:
-500 ml wody
-40-50 g suszonej żurawiny lub innych suszonych owoców
-2 czubate łyżki skrobii ziemniaczanej
Opcjonalnie: laska wanilii, gwiazdki anyżu, goździki, a do posłodzenia cukier trzcinowy lub miód.
Gotujemy żurawinę w 200 ml wody (opcjonalnie z przyprawami, które należy po ugotowaniu wyciągnąć) i po chwili miksujemy całość. Dolewamy 200 ml wody i zagotowujemy. Skrobię ziemniaczaną rozpuszczamy w 100 ml wody i dolewamy do reszty. Mieszamy aż do momentu gdy kisiel lekko bulgocze.