-
Kategorie
- Bakalie
- Cukier, Melasa, Słodziki
- Dla dzieci i niemowląt
- Dodatki do żywności
- Dżemy, powidła, konfitury
- Herbaty
- Kakao
- Kasze, Ryże, Makarony
- Kawy
- Kisiele i budynie bezglutenowe
- Kosmetyki naturalne
- Kuchnia azjatycka
- Mąki
- Miody i produkty pszczele
- Mleko BIO, deserki
- Octy
- Oleje i Oliwy
- Oliwki
- Płatki, Musli
- Produkty bezglutenowe
- Produkty dla diabetyków
- Przekąski
- Przetwory warzywne i owocowe
- Przetwory rybne
- Przyprawy
- Rośliny strączkowe
- Soki, Syropy i Napoje roślinne
- Superfoods
- Suplementy
- Zdrowe słodycze
- Ziarna
- Zioła
- Zupy i dania gotowe
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
Naleśniki bezglutenowe na słodko z karmelizowaną gruszką
2023-12-08 16:59:00Naleśniki bezglutenowe na słodko z karmelizowaną gruszką
Składniki:
Naleśniki bezglutenowe:
50 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
15 g mąki (skrobi) ziemniaczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
300 ml mleka (dowolnego)
30 g oleju kokosowego lub roztopionego masła
Gruszki karmelizowane w brązowym cukrze i imbirze:
2 gruszki
4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
1,5 łyżeczki świeżo startego imbiru
sok z 1/2 cytryny
Do Podania:
cukier puder
jogurt naturalny
Naleśniki bezglutenowe:
Do miski wsypać wszystkie mąki, dodać cukier, jajka oraz mleko i zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopiony tłuszcz i ponownie zmiksować. Przykryć ściereczką i odstawić na minimum 30 minut.
Na średnim ogniu rozgrzać małą patelnię o średnicy ok. 18 cm. Nalać porcję ciasta tak aby pokryć dno patelni cienką warstwą, rozprowadzić po całej patelni przekręcając patelnię w dłoni. Smażyć przez ok. pół minuty z każdej strony.
Gruszki karmelizowane w brązowym cukrze i imbirze:
Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę przekroić jeszcze wzdłuż na pół. Rozgrzać większą patelnię na średnim ogniu, wsypać cukier i potrząsając patelnię rozprowadzić go po całej powierzchni.
Postawić z powrotem na ogniu i podgrzewać bez mieszania przez około 1 minutę lub do czasu aż cukier zacznie się rozpuszczać i zmieni kolor na ciemny brąz (długość podgrzewania zależy od stopnia rozgrzania patelni, grubości dna patelni, wielkości ognia).
Wówczas szybko wrzucić gruszki i potrząsnąć patelnią, smażyć na średnim ogniu przez około 10 - 15 minut przesuwając co jakiś czas gruszki z miejsca na miejsce i przewracając na drugą stronę. Zbrylony cukier powinien się rozpuścić od soków z gruszek. Na początku smażenia dodać imbir, a w połowie skropić sokiem z cytryny. Na koniec gruszki mają zmięknąć, ale mają pozostać jeszcze jędrne.
Składniki do kupienia na Zdrowiuśkie.pl:
Mąka kukurydziana - https://zdrowiuskie.pl/Maka-Kukurydziana-bez-GMO-1kg-p750
Mąka ryżowa - https://zdrowiuskie.pl/Maka-Ryzowa-1kg-p680
Cukier trzcinowy - https://zdrowiuskie.pl/CUKIER-TRZCINOWY-Nierafinowany-1Kg-p755
Mąka ryżowa - https://zdrowiuskie.pl/Maka-Ryzowa-1kg-p680