Daktyle suszone bez pestek 1kg
Daktyle suszone - znane od wieków w diecie człowieka ich nazwa wywodzi się z języka greckiego „daktulos" co oznacza palec, daktyle rosną w kiściach, które mogą przypominać swego rodzaju palce.
Daktyle pochodzą z rejonu Bliskiego Wschodu i są tam ważnym elementem diety i kuchni tamtych terenów. Daktyle zbiera się późną jesienią lub wczesną zimą, wówczas są one najbardziej świeże i pyszne niemniej jednak daktyle nie są trudne w przechowywaniu i nie wymagają konserwowania, aby na długo zachowywały swoje pyszne właściwości. Daktyle można naprawdę długo przechowywać w szczelnym słoiku lub puszcze.
Daktyle są słusznym wyborem jeśli zdecydujemy włączyć się je do naszej diety, są źródłem potasu oraz drogocenne błonnika pokarmowego. Pomimo iż w większej części zbudowane są z cukrów, to jednak cukry zawarte w daktylach są cukrami prostymi, nie wymagającymi trawienia, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek energetyczny dla sportowców dodają energii nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego trawieniem cukrów.
Daktyle najlepiej zjadać na surowo, są zdrowym zamiennikiem słodyczy. Nadają się również jako baza do pysznych naturalnych daktylowych deserów, batonów, czy past. Daktyle sprawdzają się również w kompozycji z makaronami na słodko, można nimi również faszerować mięsa czy robić sosy.