Daktyle suszone bez pestek 250g
Daktyle Suszone - Daktyle uprawiane są w Afryce, Australii, Meksyku oraz słonecznej Kaliforni, czyli klimatu bardzo gorącego i suchego co pozytywnie wpływa na owoc daktyla. Daktyle są ważnym elementem diety i kuchni tamtych terenów, jak również coraz częściej gości na naszych stołach. Zbiory daktyli przypadają na późną jesienią lub wczesną zimą. Daktyl jest owoce bardzo łatwym w przechowywaniu. Wpływ ma na to wysoka zawartość cukrów prostych co sprawia iż naturalnie dochodzi do konserwacji podczas suszenia daktyla. Aby na długo zachowywały swoje pyszne właściwości odżywcze jak i słodycz smaku daktyle suszone jak i surowe zamykamy w szczelnym słoiku lub puszcze trzymając je w lodówce. Z powodzeniem możemy przechowywać przez naprawdę dłuższy czas.
Coraz częściej spotykane są przypadki suszenia daktyla bezpośrednio na palmie daktylowej naturalnie nasłonecznionych plantacji Bliskiego Wschodu, co jeszcze bardziej wzbogaca owoc w związki odżywcze i witaminy. Suszenia daktyla to to proces pozbycia się wody z owocu, istnieją jednak chemiczne metody przyśpieszające suszenie daktyla, ten produkt jednak radzimy omijać ze względu na sztuczne konserwanty wykorzystywane w tym procesie.
Właściwości daktyli:
Daktyle są słodkimi i mięsistymi owocami, które z powodzeniem zastępują słodkie pełne cukrów przekąski. Drogocenny błonnik pokarmowy jak i źródło potasu powodują regulację pracy jelit, jak również wzmagają uczucie sytości po spożyciu. Cukry zawarte w daktylach są cukrami prostymi, nie wymagającymi trawienia, dlatego bardzo dobrze sprawdzają się jako posiłek energetyczny ceniony przez sportowców. W naturalny sposób dodają energii nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego trawieniem cukrów. Trafionym pomysłem jest zastąpienie słodkich smakołyków szkolnych suszonym daktylem. Jest również coraz częściej widoczny jako energetyczna przekąska podczas intensywnych treningów, biegów maratońskich czy po prostu codziennych treningów indywidualnych.
Do czego można wykorzystać daktyle suszone?
Z powodzeniem znajduje smakoszy pośród pożeraczy słodkich cukierków czy batoników, Spożywane bezpośrednio szybko spowodują uczucie sytości. Świetnie sprawdzają się zarówno jako baza do past i smarowideł kanapkowych czy naleśników , również jako kremy do tortów czy ciast. Idealnie komponują się z płatkami śniadaniowymi, muslii jak i codziennej śniadaniowej owsianki. Miłośnikom koktajli energetycznych polecamy zastąpienie daktylem słodzonych dodatków poprawiaczy smaku.