Cukier trzcinowy nierafinowany 500g
Cukier trzcinowy nierafinowany
Cukier Trzcinowy nierafinowany - odległych wieków sięga historia powstania cukru trzcinowego, pierwsi smak soku z trzciny cukrowej poznali mieszkańcy Nowej Gwinei, było to około 8 tysięcy lat przed naszą erą. Następnie trzcina cukrowa powędrowała na Daleki Wschód a stamtąd do Persji i z muzułmanami dotarła do Europy, z Europy natomiast Krzysztof Kolumb zawiózł trzcinę cukrową do Ameryki, stamtąd natomiast rozprzestrzeniła się już na cały świat. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier trzcinowy produkowany jest z soku trzciny cukrowej. Słodki sok wyciskany jest mechanicznie z łodyg trzciny cukrowej, następnie redukowany jest poprzez ogrzewanie. Po odparowaniu nadmiaru wody , powstaje słodka melasa. Melasa jest nadal redukowana do postaci ciemno brązowych kryształków o mocno karmelowym smaku.
Taka metoda produkcji wytwarza cukier zwany Muscovado a w Ameryce Łacińskiej nazywa się Panelą. Jest to najbardziej naturalny cukier powstający z trzciny cukrowej. Jest mocno karmelowy w smaku i aromacie. Melasa z mocnym smakiem w przypadku Paneli zmienia dość mocno smak słodzonych potraw.
Bardziej przyjaznym smakowo cukrem również minimalnie przetworzonym, jest cukier o nazwie Damerara, ten cukier występuje w postaci złotych lekko brązowawych kryształków, zawiera niewielkie ilości melasy, dzięki temu w smaku jest łagodny i przy normalnym słodzeniu nie nadaje posmaku melasy słodzonym potrawom. Najbardziej przetworzonym cukrem jest cukier trzcinowy o nazwie Turbinado - jest to cukier oczyszczony z melasy, nie zawiera jej wiele, nazwę swą zawdzięcza wirówkom turbinowym w których jest produkowany.