Cukier trzcinowy nierafinowany 5kg
Cukier trzcinowy nierafinowany - można powiedzieć że cukier trzcinowy jest z nami od zawsze, syrop z trzciny cukrowej jako pierwsi odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei było to jakieś 8000 lat p.n.e. Później zaczęto otrzymywać z soku cukier. Trzcina cukrowa z nowej Gwinei trafiła na Bliski wschód następnie do Persji i wraz z Persami do Europy, z Europy natomiast statkami Krzysztofa Kolumba zawędrowała do Ameryki. Stamtąd natomiast rozprzestrzeniała się praktycznie na cały świat.
Jak powstaje cukier trzcinowy - cukier trzcinowy nie jest niczym innym jak sokiem z trzciny cukrowej, zredukowanym do tego stopnia aż uzyskuje się z niego kryształki sacharozy, swój kolor i smak otrzymuje z melasy która powstaje przy produkcji cukru.
Najbardziej wartościowym cukrem trzcinowym jest cukiermuscovado lub panela - muscovado i panela to ten sam rodzaj cukru tylko nazywany inaczej w różnych częściach globu. Panela powstaje poprzez redukowanie syropu trzciny cukrowej do postaci melasy i następnie nadal redukowana melasa zamienia się w ciemny brązowy cukier o mocnym smaku melasy ( karmelu) - cukier muscovado ma charakterystyczny karmelkowy smak, nie wszyscy za nim przepadają nadaje się do słodzenia deserów, dań mlecznych, czy kawy. Intensywny smak wpływa na smak słodzonej potrawy. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier Damerara to nierafinowany cukier trzcinowy, który oczyszczony jest częściowo z melasy, dlatego ma on złoty kolor, strukturę kryształków i tylko w niewielkim stopniu pokryty jest melasą przez co ma delikatny smak i podczas słodzenia potraw nie wpływa na smak słodzonych rzeczy. Jest doskonały cukier, który zdobywa coraz większą popularność w Europie.
Cukier Turbinado, jest to rodzaj cukru trzcinowego, najbardziej oczyszczonego z zawartości melasy, jest jasny, delikatny w smaku , sypki , swoją nazwę otrzymał dzięki metodzie produkcji, cukier ten jest wirowany w turbinowych wirówkach.