-
Kategorie
- Bakalie
- Cukier, Melasa, Słodziki
- Dla dzieci i niemowląt
- Dodatki do żywności
- Dżemy, powidła, konfitury
- Herbaty
- Kakao
- Kasze, Ryże, Makarony
- Kawy
- Kisiele i budynie bezglutenowe
- Kosmetyki naturalne
- Kuchnia azjatycka
- Mąki
- Miody i produkty pszczele
- Mleko BIO, deserki
- Octy
- Oleje i Oliwy
- Oliwki
- Płatki, Musli
- Produkty bezglutenowe
- Produkty dla diabetyków
- Przekąski
- Przetwory warzywne i owocowe
- Przetwory rybne
- Przyprawy
- Rośliny strączkowe
- Soki, Syropy i Napoje roślinne
- Superfoods
- Suplementy
- Zdrowe słodycze
- Ziarna
- Zioła
- Zupy i dania gotowe
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



Cukier trzcinowy nierafinowany 5kg
- ORLEN Paczka 13.99
- Paczkomaty InPost 14.99
- Kurier Inpost 21
- Kurier DPD 22
Cukier trzcinowy nierafinowany - można powiedzieć że cukier trzcinowy jest z nami od zawsze, syrop z trzciny cukrowej jako pierwsi odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei było to jakieś 8000 lat p.n.e. Później zaczęto otrzymywać z soku cukier. Trzcina cukrowa z nowej Gwinei trafiła na Bliski wschód następnie do Persji i wraz z Persami do Europy, z Europy natomiast statkami Krzysztofa Kolumba zawędrowała do Ameryki. Stamtąd natomiast rozprzestrzeniała się praktycznie na cały świat.
Jak powstaje cukier trzcinowy - cukier trzcinowy nie jest niczym innym jak sokiem z trzciny cukrowej, zredukowanym do tego stopnia aż uzyskuje się z niego kryształki sacharozy, swój kolor i smak otrzymuje z melasy która powstaje przy produkcji cukru.
Najbardziej wartościowym cukrem trzcinowym jest cukiermuscovado lub panela - muscovado i panela to ten sam rodzaj cukru tylko nazywany inaczej w różnych częściach globu. Panela powstaje poprzez redukowanie syropu trzciny cukrowej do postaci melasy i następnie nadal redukowana melasa zamienia się w ciemny brązowy cukier o mocnym smaku melasy ( karmelu) - cukier muscovado ma charakterystyczny karmelkowy smak, nie wszyscy za nim przepadają nadaje się do słodzenia deserów, dań mlecznych, czy kawy. Intensywny smak wpływa na smak słodzonej potrawy. <?xml:namespace prefix = "o" ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Cukier Damerara to nierafinowany cukier trzcinowy, który oczyszczony jest częściowo z melasy, dlatego ma on złoty kolor, strukturę kryształków i tylko w niewielkim stopniu pokryty jest melasą przez co ma delikatny smak i podczas słodzenia potraw nie wpływa na smak słodzonych rzeczy. Jest doskonały cukier, który zdobywa coraz większą popularność w Europie.
Cukier Turbinado, jest to rodzaj cukru trzcinowego, najbardziej oczyszczonego z zawartości melasy, jest jasny, delikatny w smaku , sypki , swoją nazwę otrzymał dzięki metodzie produkcji, cukier ten jest wirowany w turbinowych wirówkach.
Dane producenta
Żaneta Wenda "ProWend.com"
Zawadka, ul. Pszczelarzy 11
34-100 Wadowice
Poland
sklep@swojskapiwniczka.pl
-
Polecamy
-
Produkty podobne