Daktyle suszone bez pestek 500g
Daktyle uprawiane są w rejonie Bliskiego Wschodu, czyli klimatu bardzo gorącego i suchego. Daktyle są ważnym elementem diety i kuchni tamtych terenów, jak również coraz częściej wykorzystywany w kuchni europejskiej. Zbiór daktyli rozpoczyna się na późną jesienią lub wczesną zimę. Daktyle mają wysoką zawartość cukrów prostych co sprawia iż naturalnie dochodzi do konserwacji podczas suszenia daktyla. Aby na długo zachowywały smak daktyle suszone jak i surowe zamykamy w szczelnym słoiku lub puszcze przechowujemy w lodówce.
Suszenia daktyla to to proces pozbycia się wody z owocu, czyli świeży daktyl jest suszony na słońcu lub przy pomocy suszarni, istnieją również chemiczne metody przyśpieszające suszenie daktyla, ten produkt jednak radzimy omijać ze względu na sztuczne konserwanty wykorzystywane w tym procesie.
Właściwości Daktyli - Co nam dają daktyle?
Daktyle mają słodki smak, z powodzeniem zastępują pospolite pełne cukrów przekąski. Drogocenny błonnik pokarmowy jak i źródło potasu regulują pracy jelit, jak również wzmagają uczucie sytości po spożyciu daktyli. Cukry które naturalnie zawierają daktyle są cukrami prostymi, co oznacza iż nie wymagającymi trawienia, dlatego świetnie sprawdzają się jako posiłek energetyczny. W naturalny sposób dodają energii nie obciążając dodatkowo układu pokarmowego trawieniem cukrów. Trafionym pomysłem jest zastąpienie słodkich smakołyków szkolnych suszonym daktylem. Jest również coraz częściej widoczny jako doskonała przekąska podczas intensywnych treningów, biegów maratońskich czy po prostu codziennych treningów indywidualnych.
Jak i do czego można wykorzystać daktyle?
Zamiennik słodkich cukierków czy batoników to właśnie daktyl. Daktyl suszony nie wymaga obróbki są gotowe do spożycia bezpośrednio z opakowania. Świetnie sprawdzają się zarówno jako baza do past i dżemów kanapkowych czy naleśników, z powodzeniem wykorzystywany jako kremy do tortów czy ciast. Pokrojony na drobne kawałki świetnie komponuje się z płatkami śniadaniowymi, muslii jak i codziennej śniadaniowej owsianki. Koktajle energetyczne również chętnie zmiksują się z daktylem. POLECAMY