-
Kategorie
- Bakalie
- Cukier, Melasa, Słodziki
- Dla dzieci i niemowląt
- Dodatki do żywności
- Dżemy, powidła, konfitury
- Herbaty
- Kakao
- Kasze, Ryże, Makarony
- Kawy
- Kisiele i budynie bezglutenowe
- Kosmetyki naturalne
- Kuchnia azjatycka
- Mąki
- Miody i produkty pszczele
- Mleko BIO, deserki
- Octy
- Oleje i Oliwy
- Oliwki
- Płatki, Musli
- Produkty bezglutenowe
- Produkty dla diabetyków
- Przekąski
- Przetwory warzywne i owocowe
- Przetwory rybne
- Przyprawy
- Rośliny strączkowe
- Soki, Syropy i Napoje roślinne
- Superfoods
- Suplementy
- Zdrowe słodycze
- Ziarna
- Zioła
- Zupy i dania gotowe
- Bestsellery
- Blog
- Kontakt
- Szukaj
- Moje konto
- Ulubione
-
Koszyk
0
-
Koszyk (0)Koszyk jest pustyDo bezpłatnej dostawy brakuje -,--Darmowa dostawa!Suma 0,00 złCena uwzględnia rabaty
-



Cukier trzcinowy nierafinowany 25kg
- Kurier DPD 38
Cukier Trzcinowy nierafinowany. Trzcina Cukrowa znana jest od wieków już ponad 8000 lat przed naszą Erą była uprawiana a cukier w postaci soku z trzciny cukrowej pozyskiwano na terenach Nowej Gwinei. Później bogata historia i popularność cukru rozlała się na cały świat. Przyczyniły się do tego podróże wielkich odkrywców. Krzysztof Kolumb zawiózł sadzonki trzciny cukrowej podczas swoich podróży do Ameryki.
Cukier trzcinowy otrzymywany jest z soku trzciny cukrowej, która jest podgrzewana i odparowywana z niej woda. Następuje suszenie soku, który zamienia się w melasę a w dalszym procesie suszenia w kryształki i grudki słodkiego brązowego cukru.
Cukier trzcinowy znany jest na całym świecie jest szeroko używany głównie w daniach kuchni Azjatyckiej i Indyjskiej. Głównym składnikiem Cukru trzcinowego jest sacharoza. Wyróżniamy trzy główne rodzaje cukru trzcinowego klasyfikacja następuje po procencie rafinacji czy też przetworzenia cukru.
Rodzaje cukru trzcinowego.
Najmniej przetworzonym cukrem trzcinowym jest Muscovado chociaż w Ameryce łacińskiej nazywany Panelą. Cukier ten jest po prostu wysuszoną melasą trzciny cukrowej, jest ciemno brązowy i mocno kleisty i melasowaty. Kolejnym rodzajem również nie rafinowanym i bardzo popularnym jest cukier Damerara - jego nazwa pochodzi od rejonów w których był produkowany a była to dawna kolonia holenderska na terenach Gujany. Cukier Damerara jest bardziej przetworzony niż wspomniane wcześniej Panela czy Muscovado. Produkowany jest w postaci równych kryształków lekko pokrytych melasą, w smaku bardzo delikatny i tylko lekko karmelowy. Najbardziej przetworzonym i częściowo rafinowanym cukrem trzcinowym jest cukier Turbinado, nazwę swą zawdzięcza metodzie produkcji a mianowicie cukier na etapie wytwarzania jest wirowany w wirówkach turbinowych. Cukier jest jasny, delikatny w smaku i zawiera tylko szczątkowe ilości melasy.
Dane producenta
Żaneta Wenda "ProWend.com"
Zawadka, ul. Pszczelarzy 11
34-100 Wadowice
Poland
sklep@swojskapiwniczka.pl
-
Polecamy
-
Produkty podobne